niedziela, 29 września 2013

Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami


To ciasto to kwintesencja jesieni. Bo jesień 
to przecież dynie, figi, gruszki, śliwki i orzechy.
Wszystko co najsmaczniejsze w jesieni zamknięte
w pysznym cieście, a całość zwieńczona mleczną czekoladą. 
Ruszajcie więc szybko na plac targowy po potrzebne produkty 
i do dzieła! Bo nieskromnie mówiąc ciasto jest naprawdę rewelacyjne!




  • 2 szklanki dyni startej na drobnej tarce 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 figi + 3-4 figi do dekoracji
  • 1 gruszka + 1 gruszka do dekoracji
  • 3 śliwki + 3 śliwki do dekoracji
  • 2 garści orzechów laskowych
  • 100 g mlecznej czekolady 

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy do niej mąkę i olej. Na końcu dodajemy startą na drobnej tarce dynię, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Do gotowego ciasta dorzucamy 3 figi pokrojone na mniejsze kawałki, 1 gruszkę obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę, 3 śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz orzechy laskowe - orzechy możemy zostawić w całości lub przekroić na połówki. Całość delikatnie mieszamy Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy - użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 50-60 minut. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy po wierzchu czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Zanim czekolada zastygnie, na wierzchu ciasta układamy pokrojone gruszki, figi i śliwki.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.