Ostatnio w mojej kuchni króluje dynia. Mam jej tyle, że prawie codziennie coś z niej robię, a ona dalej jest! Ale nie narzekam, bo dynię uwielbiam: za smak, za cudowny kolor i za to, że możną ją wykorzystać zarówno w potrawach słodkich, jak i w wytrawnych. Tym razem z dyni zrobiłam farsz do pierogów z dodatkiem mascarpone i orzechów laskowych. A przy okazji jeszcze zdradzę Wam przepis na świetne ciasto na pierogi, który poznałam na warsztatach z Adamem Chrząstowskim. To ciasto, dynia i orzechy laskowe to murowany sukces kulinarny!
Ciasto na pierogi
- 500 g mąki pszennej
- około 250 ml wody
- 50 g miękkiego masła
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
Farsz dyniowy
- 500 g dyni startej na drobnej tarce
- 200 g serka mascarpone
- 4 garści drobno posiekanych orzechów laskowych + garść posiekanych orzechów do posypania
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Mąkę siekamy z masłem, a następnie stopniowo dodajemy jako, żółtka, sól i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na około 20 minut. Startą dynię mieszamy z serkiem mascarpone i orzechami laskowymi. Tak powstały farsz doprawiamy cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego krążki, na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy pierogi. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Podajemy gorące, posypane posiekanymi orzechami laskowymi. Pierogi wyśmienicie smakują również przysmażone na maśle na złoty kolor.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pierogów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.