Tak sobie dzisiaj pomyślałam, że lubię jesień. Bo drzewa pięknie wyglądają w jesiennych kolorach. Bo lubię szuranie liści pod butami. Nawet jesienny deszcz nie jest taki zły. A poza tym są dynie! I orzechy, i jabłka, i gruszki! I można z nimi piec pyszne pachnące cynamonem ciasta. I właśnie na takie szybkie jesienne ciasto mam dzisiaj dla Was przepis. Ma w sobie dużo orzechów - tym razem włoskich, jabłka i oczywiście cynamon. Kwintesencja jesieni, która błyskawicznie znika :)
- 100 g mąki pszennej
- 125 g orzechów włoskich
- 200 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 średniej wielkości jabłka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Orzechy rozdrabniamy w blenderze na orzechową mąkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ćwiartki jabłek kroimy na cienkie plasterki. Masło ucieramy z cukrem mikserem na puszystą masę. Podczas ucierania stopniowo dodajemy jajka, następnie mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 50-60 minut. Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 26x11 cm. Ciasto kroimy dopiero jak całkowicie wystygnie.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.