wtorek, 22 października 2013

Quiche z fioletową i pomarańczową marchwią


Pamiętacie jak Wam pisałam o fioletowej marchwi, którą przywiozłam od Babci. Z części zrobiłam wtedy fioletowy sernik marchwiowy, a kilka marchewek wykorzystałam do smacznego quiche. Przyznajcie, że fioletowe i pomarańczowe marchewki wyglądają uroczo. A we wnętrzu quiche kryje się jeszcze pierś z indyka. To idealny pomysł na sycącą kolację. 




Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli


Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy sól oraz jajko i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 28 cm. Powierzchnię ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na papier wysypujemy suchą fasolę lub specjalne obciążniki służące do pieczenia kruchego ciasta, żeby ciasto się nie wybrzuszyło. Tak przygotowany spód do quiche podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 220-230 stopni C. przez około 10-15 minut, tak żeby ciasto było podpieczone, ale nadal miękkie. Z podpieczonego ciasta usuwamy fasolę i papier do pieczenia. 


Farsz:
  • około 330 ml śmietany (użyłam 18% tł.)
  • 4 jajka
  • 1 pierś z indyka
  • kilka małych pomarańczowych marchewek
  • kilka małych fioletowych marchewek
  • 2 garści świeżych listów bazylii 
  • pieprz
  • sól

Marchewki obieramy i gotujemy, tak żeby były pół miękkie. Małe marchewki zostawiamy w całości, większe możemy przekroić na połówki. Pierś z indyka kroimy na paski i podsmażamy na patelni, a następnie układamy na podpieczonym kruchym spodzie. Śmietanę mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekane liście bazylii i doprawiamy solą oraz pieprzem - tak przygotowanym sosem zalewamy pierś z indyka. Na wierzchu układamy podgotowane marchewki. Quiche pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200  stopni C. przez około 30 minut. Świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



Karmimy psiaki i Hau’asujemy!


Dzisiaj zamiast przepisu mam dla Was kilka informacji 
o świetnej akcji, która ma na celu pomoc psiakom ze schronisk.




Akcja Karmimy Psiaki to ogólnopolska inicjatywa, która ma na celu zebranie posiłków dla bezdomnych zwierząt oraz pomoc w znalezieniu dla nich nowych domów. W ramach trwającej II edycji akcji wspieramy schroniska z całej Polski. Udział w akcji polega na „nakarmieniu” psiaka wchodząc na stronę: www.karmimypsiaki.pl.

Każde 3 osoby, które zalogują się na stronie to 1 posiłek przekazany do psiaków z tych schronisk. Podsumowanie dotychczasowych rezultatów akcji w formie infografiki: www.karmimypsiaki.pl/info 


W ramach akcji Karminy Psiaki, powstała nowa inicjatywa - Hau’asujemy. Nadrzędnym jej celem jest zebranie środków na budowę pierwszego w Polsce Ogólnopolskiego Centrum Adopcyjnego dla Psiaków.




W związku z akcją, już 17 listopada w Krakowie odbędzie się pierwszy koncert. 
W klubie Kwadrat zagrają: GOORAL i Kasia Sochacka. Więcej 
informacji o koncercie znajdziecie TUTAJ




BILETY
20 zł – tylko do 31 października (liczba biletów ograniczona)
30 zł – od 1 do 16 listopada
35 zł – w dniu koncertu, przed wejściem na koncert (tylko w przypadku kiedy bilety nie zostaną wyprzedane wcześniej)

Bilety wstępu na koncert dostępne w salonach sieci Empik oraz na eBilet.pl: http://bit.ly/hauasujemy, a także od dnia 23 października w Klubie Kwadrat oraz w Klubie Pod Jaszczurami.

Cały dochód z koncertu zostanie przekazany na rzecz Akcji Karmimy Psiaki, w celu budowy pierwszego Ogólnopolskiego Centrum Adopcyjnego dla Psiaków. 


Do współpracy przy tegorocznej akcji zostali zaproszeni również blogerzy kulinarni. 
Aby nagłośnić akcję został zorganizowany konkurs na danie inspirowane miłością do czworonogów.
Więcej informacji o konkursie znajdziecie TUTAJ - serdecznie zapraszam Was do udziału :)
Sponsorem nagrody głównej w konkursie jest www.prezentmarzen.pl




JAK JESZCZE MOŻNA POMÓC:

- ZBIÓRKA KARMY: Głównym Partnerem akcji jest Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami. Wspólnymi siłami odbierane będą podarunki w postaci karmy i innych, jakichkolwiek przedmiotów, które mogą przydać się w schronisku (czyt: koce, dywany, smycze, obroże). 
- ZBIÓRKA UŻYWANYCH TELEFONÓW: Partner wydarzenia, portal Greengo.pl umożliwia zbiórkę używanych telefonów komórkowych (mogą być też nowe, stłuczone czy nie działające), z których cały dochód przeznaczy w formie darowizny na rzecz akcji Karmimy Psiaki.

Od tego momentu niech słowo POMAGAM budzi wyłącznie pozytywne skojarzenia
hau'asujemy = gramy dla Psiaków! :-) 




Patronat honorowy nad akcją objął Marszałek Województwa Małopolskiego - Marek Sowa.
Patroni medialni: TVP Krakow, interia.pl, dlastudenta.pl, czasdzieci.pl, familie.pl,www.krakow.pl
Partnerzy, którzy wsparli akcję i dzięki którym wydarzenie może się odbyć to: Green Smoke Polska, Greengo.pl, Karma zoo, Klub Studencki Kwadrat, e-Bilet.pl