Pamiętacie warsztaty w Ancorze, na których byłam na początku października? Razem z Adamem Chrząstowskim przyrządzaliśmy wtedy między innymi rewelacyjną okrasę z królika podaną na preparowanej kaszy gryczanej z karmelizowanymi kurkami i ziołami. Danie to było dla mnie nowością - zwłaszcza preparowana kasza gryczana - ale zakochałam się w nim od pierwszego kęsa i obiecałam sobie, że na pewno zrobię je kiedyś w domu. I w końcu nadszedł ten czas - z obiadu zostały mi resztki królika, które idealnie nadają się do przyrządzenia okrasy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis - tak podana okrasa będzie świetną przystawką do eleganckiego obiadu, jak i codzienną przekąską. Panie Adamie, dziękuję za ten przepis!!!
- 750 g mięsa z królika
- 2 łyżki żubrówki
- 150 g masła ubitego "na biało"
- 4 łyżki posiekanej cebuli dymki
- 1 łyżka estragonu
- 2 łyżki śmietany 18% tł.
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 szklanki brązowego masła
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 pęczki koperku
- 4 łyżki octu winnego
- 6 łyżek miodu
- 300 g kurek
- pieprz
- sól
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
Poszarpane mięso z królika mieszamy z ubitym "na biało masłem", żubrówką, estragonem, dymką, sokiem z cytryny, oliwą i brązowym masłem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i rozsmarowujemy na blasze warstwę około 2 cm (mi wyszła trochę grubsza). Odstawiamy do lodówki do stężenia. Kaszę gryczaną prażymy na oleju rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Na patelni rozgrzewamy miód i karmelizujemy na nim kurki, doprawiamy je do smaku, a gdy wystygną dodajemy do nich porwany koperek, listki natki pietruszki, ocet, sól oraz pieprz. Stężałą okrasę okroimy na prostokąty. Spód talerza smarujemy kwaśną śmietaną, na nią nakładamy preparowaną kaszę. Na kaszy układamy okrasę, a na niej sałatkę z ziół i kurek.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.