Ostatnio cisza na blogu, bo mam w tym tygodniu sajgon w pracy. Byle do piątku. A tymczasem zostawiam Wam przepis na błyskawiczną i jednocześnie pyszną sałatkę z kuskusem i miętą. Przepis pochodzi z książki Sałatki na każdą okazję autorstwa Hanny Grykałowskiej.
- 3/4 szklanki kuskusu
- 3 łyżki posiekanych listków mięty
- 1 pęczek szczypiorku drobno posiekany
- 1 żółta papryka pokrojona w drobną kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 3 pomidory pozbawione skórki i pokrojone w kostkę
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 5 łyżek majonezu
- pieprz
- sól
Kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Kuskus mieszamy z pokrojonymi warzywami oraz z miętą i szczypiorkiem. Dodajemy majonez. Sałatkę doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia sałatki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.