środa, 27 listopada 2013

Sałatka z kuskusem


Ostatnio cisza na blogu, bo mam w tym tygodniu sajgon w pracy. Byle do piątku. A tymczasem zostawiam Wam przepis na błyskawiczną i jednocześnie pyszną sałatkę z kuskusem i miętą. Przepis pochodzi z książki Sałatki na każdą okazję autorstwa Hanny Grykałowskiej. 




  • 3/4 szklanki kuskusu
  • 3 łyżki posiekanych listków mięty
  • 1 pęczek szczypiorku drobno posiekany 
  • 1 żółta papryka pokrojona w drobną kostkę 
  • 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 3 pomidory pozbawione skórki i pokrojone w kostkę
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek majonezu
  • pieprz
  • sól

Kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Kuskus mieszamy z pokrojonymi warzywami oraz z miętą i szczypiorkiem. Dodajemy majonez. Sałatkę doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. 







Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia sałatki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.