Kapusta zasmażana bardzo przypadła Wam do gustu - to najczęściej wyświetlany przepis na blogu. Myślę więc, że przepis na buraczki zasmażane również Wam się spodoba. Zwłaszcza, że buraczki są bardzo smaczne, a ich przygotowanie jest bardzo proste.
- około 500 g buraków
- 1-2 drobno posiekane cebule
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka octu
- odrobina cukru
- pieprz
- sól
Buraki gotujemy do miękkości. Gdy przestygną, obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, tak aby była lekko zrumieniona. Do cebuli dodajemy starte buraki i całość dusimy przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy ocet. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody, tak by miała konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowaną mąkę dodajemy do buraczków, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.