środa, 1 stycznia 2014

Muffiny z suszonymi owocami


Jak tam po Sylwestrze? Powitaliście szampańsko Nowy 2014 Rok?
My bawiliśmy się świetnie! Dzisiaj, wraz z życzeniami szczęścia, spełnienia
wszystkich marzeń i  uśmiechu na twarzy każdego dnia, zostawiam 
Wam smakowite zimowe muffinki z suszonymi owocami.  





  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych fig
  • garść daktyli
  • garść rodzynek 
  • cukier puder do posypania muffinek po wierzchu


W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone owoce. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, oliwę i jajka. Następnie zawartość obydwu misek łączymy ze sobą. Formę do pieczenie muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 20 minut. Upieczone i wystudzone muffiny posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.






Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia muffinek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.