środa, 8 stycznia 2014

Ciasto krówka



Krówka to jedno z moich ulubionych ciast i chyba jedno z pierwszych 
jakie upiekłam. Miodowe ciasto, ubita śmietana i masa krówkowa posypana
 orzechami włoskami, to połączenie dość słodkie, ale bardzo smaczne.

To ciasto, które widzicie na zdjęciach powstało jako dodatek do wielkiego DZIĘKUJĘ, 
dla naszego dobrego Przyjaciela i jednocześnie lekarza. On już dobrze, wie za co :)




Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • około 60-65 g masła lub margaryny do wypieków
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko

Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielmy je na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy nią wysmarowaną masłem lub margaryną tortownicę o średnicy 20 cm. Pieczemy dwa osobne blaty. Każdy blat piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 15 minut. Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia. 


   


Krem śmietanowy
  • 330 ml śmietany 30% tł.
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1-1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml ciepłej wody

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym. Na końcu dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę i całość dokładnie mieszamy.


Dodatkowo
  •  220 g masy krówkowej*
  • grubo posiekane orzechy włoskie

Jeden upieczony i wystudzony blat ciasta układamy na dnie tortownicy. Rozsmarowujemy na nim krem śmietanowy i przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu drugiego blatu rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy ją posiekanymi orzechami włoskimi. Zamiast orzechów włoskich można użyć migdałów lub orzechów laskowych. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Potem również przechowujemy je w lodówce.  

* Do tego ciasta używam gotowej masy krówkowej z puszki. Można jednak użyć również słodzonego skondensowanego mleka w puszcze - należy wtedy puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą, tak aby cała puszka była przykryta i gotować przez około 3 godziny od chwili zagotowania się wody. Powstanie wtedy masa krówkowa. 

P.S. Gwiazdkę z napisem DZIĘKUJĘ upiekłam z klasycznego kruchego ciasta bez dodatku proszku do pieczenia. Napis zrobiłam za pomocą stempli. 





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.