Krówka to jedno z moich ulubionych ciast i chyba jedno z pierwszych
jakie upiekłam. Miodowe ciasto, ubita śmietana i masa krówkowa posypana
orzechami włoskami, to połączenie dość słodkie, ale bardzo smaczne.
To ciasto, które widzicie na zdjęciach powstało jako dodatek do wielkiego DZIĘKUJĘ,
dla naszego dobrego Przyjaciela i jednocześnie lekarza. On już dobrze, wie za co :)
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1/4 szklanki cukru
- około 60-65 g masła lub margaryny do wypieków
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielmy je na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy nią wysmarowaną masłem lub margaryną tortownicę o średnicy 20 cm. Pieczemy dwa osobne blaty. Każdy blat piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 15 minut. Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia.
Krem śmietanowy
- 330 ml śmietany 30% tł.
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1-1,5 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml ciepłej wody
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym. Na końcu dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę i całość dokładnie mieszamy.
Dodatkowo
- 220 g masy krówkowej*
- grubo posiekane orzechy włoskie
Jeden upieczony i wystudzony blat ciasta układamy na dnie tortownicy. Rozsmarowujemy na nim krem śmietanowy i przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu drugiego blatu rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy ją posiekanymi orzechami włoskimi. Zamiast orzechów włoskich można użyć migdałów lub orzechów laskowych. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Potem również przechowujemy je w lodówce.
* Do tego ciasta używam gotowej masy krówkowej z puszki. Można jednak użyć również słodzonego skondensowanego mleka w puszcze - należy wtedy puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą, tak aby cała puszka była przykryta i gotować przez około 3 godziny od chwili zagotowania się wody. Powstanie wtedy masa krówkowa.
P.S. Gwiazdkę z napisem DZIĘKUJĘ upiekłam z klasycznego kruchego ciasta bez dodatku proszku do pieczenia. Napis zrobiłam za pomocą stempli.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.