czwartek, 16 stycznia 2014

Nalewka gruszkowa


W tym roku po raz pierwszy robiliśmy nalewki. Zaszaleliśmy i powstały aż cztery: 
żurawinowa, gruszkowa, z czarnej porzeczki i śliwkowa. Dzisiaj pokażę 
Wam nalewkę gruszkową - jest aromatyczna i ma moc - czyli 
w sam raz nadaje się na długie i chłodne zimowe wieczory.




  • 2 kg słodkich gruszek
  • 500 g cukru
  • 250 ml spirytusu 
  • 750 ml czystej wódki
  • 1 nieduża laska cynamonu lub 1/2 dużej
  • 2-3 goździki


Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Ćwiartki gruszek wkładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Słój odstawiamy na 3 dni w jasne i ciepłe miejsce, żeby gruszki puściły sok. Po tym czasie dodajemy cynamon i goździki oraz dolewamy spirytus i wódkę. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrowujemy i zlewamy do butelek. Nalewka jest już gotowa do picia. Ale oczywiście im dłużej postoi tym jest lepsza :)





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia nalewki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.