Pamiętacie kraby, które Krzysiek ostatnio przywiózł z Norwegii? Większość
zjedliśmy po prostu z gorącym masłem czosnkowym, a z niewielkiej części
przygotowałam pyszną sałatkę. Połączenie delikatnego mięsa z kraba
ze słodkim mango jest według mnie strzałem w dziesiątkę :)
- około 250-300 g ugotowanego mięsa z kraba
- kilka dużych liści sałaty - użyłam karbowanej
- 2 dojrzałe owoce mango
- 1-2 garści orzechów laskowych
- 4 łyżki oleju z orzechów laskowych
- 2 łyżki octu balsamicznego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Mięso z kraba kroimy na mniejsze kawałki, a mango kroimy w grubą kostkę. Liście sałaty również rozrywamy na mniejsze kawałki. Orzechy laskowe siekamy, ale niebyt drobno. Z oleju z orzechów laskowych oraz octu balsamicznego przygotowujemy sos. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, polewamy sosem, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Prawda, że proste i szybkie do wykonania? :)
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia sałatki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.