niedziela, 2 marca 2014

Sałatka gyros


Sałatka gyros - chyba każdy ją zna. I pewnie każdy robi ją trochę inaczej, ale zawsze jej podstawowym składnikiem jest pierś z kurczaka obficie posypana przyprawą do gyrosa. Pierwszy raz sałatkę gyros jadłam wiele lat temu u Cioci Bogusi. Od niej też mam ten przepis. Sałatka może nie jest zbyt fotogeniczna, ale zapewniam Was, że jest pyszna! Majonez czasem zastępuję domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu.





  • 4 pojedyncze lub 2 podwójne piersi z kurczaka 
  • mały słoik ogórków konserwowych 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 2 cebule 
  • 1 mała kapusta pekińska
  • przyprawa GYROS
  • ketchup pikantny (do tej sałatki używam ketchupu Pudliszek)
  • majonez lub domowy sos czosnkowy


Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez żadnych przypraw, nawet bez soli. Gorące podsmażone mięso przekładamy do salaterki i posypujemy obficie przyprawą GYROS. Ja zazwyczaj zużywam całe opakowanie tej przyprawy. Pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę i układamy warstwami w przezroczystej salaterce. Salaterka niekoniecznie musi być przezroczysta, w przezroczystej po prostu ładniej wyglądają ułożone warstwy sałatki. Ułożenie warstw sałatki przedstawione jest na rysunku poniżej. Nakładając sałatkę na talerz należy nabrać łyżką wszystkie warstwy do dna.









Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia sałatki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.