wtorek, 4 marca 2014

Pancakes z kanadyjskim syropem klonowym


U nas dzisiaj były Ostatki, a za granicą Pancake Day, czyli odpowiednik naszego Tłustego Czwartku. Końca karnawału nie celebrowaliśmy żadną imprezą, ale na pancakes z syropem klonowym jak najbardziej się skusiliśmy.  No bo wiecie: dzięki Kasi i Markowi z bloga Kasai mamy najprawdziwszy syrop klonowy przywieziony prosto z Kanady! A pancakes (przepis znaleziony na blogu Leśny zakątek) polecamy na śniadanie nie tylko z okazji Pancake Day :)


   


  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g roztopionego masła
  • 50 ml gazowanej wody mineralnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki cukru
  • kanadyjski syrop klonowy

Roztopione i wystudzone masło mieszamy z jakiem, wodą i jogurtem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Ciasto dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z obu stron przez około 1-2 minuty, na złoty kolor. Podajemy polane syropem klonowym. Zamiast syropu klonowego można użyć oczywiście miodu, owoców lub wielu innych dodatków :)


 


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pancakes na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.