sobota, 8 marca 2014

Chcemy mieć mrówki! :)


Drodzy czytelnicy, mam do Was ogromną prośbę! 
Ja i dzieciaki z mojej grupy przedszkolnej :) 


Bierzemy udział w konkursie, w którym główną nagrodą jest formikarium z żywymi mrówkami, umożliwiające obserwacje tych niezwykłych owadów w życiu codziennym. Na pewno Wy sami będąc pięcioletnimi dzieciakami również lubiliście obserwować owady i inne małe żyjątka :) Dlatego bardzo proszę Was o oddanie głosu na pracę wykonaną przez moje pięciolatki. 


Nie trzeba się nigdzie logować ani podawać swoich danych - wystarczy kliknąć w ten link:




 odnaleźć w galerii poniższe zdjęcie i kliknąć "Głosuj". Zdjęcie jest opisane następująco:

GRUPA ŻÓŁWIKI (WIEK 5 LAT),
OPIEKUNI MAGDALENA CHOMA I ANNA LOSKA,
NIEPUBLICZNE PRZEDSZKOLE SMERFY
(ŁUŻYCKA 71A)




Z góry dziękuję Wam za wszystkie oddane głosy!
:):):)


Kasztanowe muffiny z gruszkami


Część kasztanów, które ostatnio kupiliśmy, wysuszyłam i zmieliłam na mąkę. Nie wyszło jej zbyt dużo, ale wystarczyło, żeby upiec muffinki. I nieskromnie muszę powiedzieć, że te muffiny są obłędne! Najlepsze jakie ostatnio upiekłam! Kasztanowate w smaku ciasto z kawałkami gruszek rozpływa się w ustach, a całości dopełnia krem gruszkowy. Po prostu: niebo w gębie!




Muffinki
  • 1/2 szklanki mąki kasztanowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oliwy 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 gruszki


Krem gruszkowy
  • 200 g serka mascarpone
  • 3-4 gruszki
  • 1-2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • listki melisy do dekoracji


W jednej misce mieszamy składniki suche: obydwa rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia oraz obrane ze skórki  i pokrojone w kostkę gruszki. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, oliwę i jajka. Następnie zawartość obydwu misek łączymy ze sobą. Formę do pieczenie muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 20 minut. Przygotowujemy krem: gruszki obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem, następnie miksujemy je z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Tak przygotowany krem nakładamy na muffinki i dekorujemy je listkami melisy.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia muffinów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.