wtorek, 8 kwietnia 2014

Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowym


Podobne danie jeszcze w czasach studenckich często gościło na naszym stole, potem jakoś o nim zapomniałam, aż do wczoraj. Po imprezie zostało nam trochę serów, więc postanowiłam je wykorzystać do przygotowania tego prostego, ale bardzo smacznego dania. Użyłam serów: błękitny lazur, brie i camembert, ale równie dobrze sprawdzą się inne sery czy też inne ich proporcje. Przygotowanie mięsa z sosem i warzywami zajmuje niewiele więcej czasu niż ugotowanie makaronu, więc danie to idealnie sprawdzi się, gdy będziecie potrzebowali zrobić bardzo szybki i prosty, ale jednocześnie smaczny obiad. 




  • 200-250 g makaronu tagliatelle
  • 350-400 g piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki 
  • 1 młoda cukinia pokrojona w plasterki
  • 2 garści pomidorków koktajlowych 
  • 120 g sera camembert 
  • 80 g sera brie
  • 50 g sera lazur błękitny 
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Makaron gotujemy al dente. Cukinię podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, oprószamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut. Następnie dorzucamy pokrojone ma mniejsze kawałki sery oraz czosnek niedźwiedzi. Całość - od czasu do czasu mieszając - dusimy do czasu aż sery utworzą kremowy sos. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Na ugotowanym makaronie układamy kurczaka z warzywami i sosem, dekorujemy listkami bazylii. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.