czwartek, 24 kwietnia 2014

Sałata w sosie jajeczno-śmietanowym


Przepis tak banalny, że aż wstyd go tutaj zamieszczać... Ale gdy ostatnio kilka osób zachwycało się tą sałatą, mówiło, że pierwszy raz jedzą ją z takim sosem, że bardzo im smakuje i prosiło o przepis, to stwierdziłam, że może warto go tutaj zamieścić, bo wychodzi na to, że sos na bazie żółtek i śmietany z dodatkiem octu i cukru, nie jest powszechnie znany. U mnie w domu od zawsze Mama tak podawała zieloną sałatę i przyznam się Wam, że to mój ulubiony sposób na sałatę. A może u Was też robi się taki sos do sałaty?




  • mała główka sałaty 
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • mały kubek śmietany 12% tł. lub jogurtu naturalnego


Liście sałaty myjemy, suszymy i targamy na mniejsze kawałki. Żółtka ugotowanych na twardo jaj ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy do nich ocet i dalej ucieramy, do czasu aż powstanie gładka masa bez grudek. Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt i całość dokładnie mieszamy. Jeśli sos wyszedł zbyt słodki, dodajemy trochę octu, a jeśli zbyt kwaśny, to odrobinę cukru. Białka jaj kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem i dokładnie mieszamy.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia sałaty na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.