piątek, 6 czerwca 2014

Ryżowe crumble z truskawkami


Crumble, czyli dowolne owoce pod kruszonką to chyba najprostszy i najszybszy deser. Na blogu znajdziecie crumble ze śliwkami i migdałami, różane crumble z malinami i bananem, oraz pełnoziarniste crumble z truskawkami i rabarbarem. To crumble, na które przepis znajdziecie poniżej, wyróżnia mąka ryżowa. Użyłam jej pierwszy raz i mile mnie zaskoczyła smakiem. Warto wiedzieć, że jest to mąka bezglutenowa, więc może być stosowana przez osoby z nietolerancją glutenu. 




  • truskawki
  • 8 łyżek mąki ryżowej
  • 4 łyżki miękkiego masła + masło do wysmarowania kokilek
  • 4 łyżki cukru


Mąkę, cukier i masło rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka. Kokilki smarujemy masłem. Do każdej kokilki wkładamy truskawki. Kokilki napełniamy owocami prawie po sam brzeg, bo upieczone owoce zmniejszą swoją objętość. Całość posypujemy grubą warstwą kruszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15-20 minut.




   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia crumble na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.