Jakiś czas temu dostałam od Cioci Kasi na przepis na ucierane ciasto z owocami. Upiekłam je z truskawkami, ale można użyć każdych innych owoców. Ciasto wyrasta jak szalone: wydawało mi się, że użyłam bardzo dużo truskawek, a po upieczeniu okazało się, że ledwo co je widać. Tak więc nie bójcie się dodać dużej ilości owoców! Ciasto na pewno wyrośnie i nie będzie zakalca!
Ciasto
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g roztopionego i przestudzonego masła
Kruszonka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo
- truskawki lub inne owoce
- lukier
Całe jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i całość ucieramy na gładkie ciasto. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy - użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale dobra będzie również duża prostokątna forma. Na wierzchu układamy truskawki lub inne owoce. Masło z cukrem i mąką rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka. Kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni C. przez około 60 minut. Wystudzone ciasto możemy polać po wierzchu lukrem.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.