niedziela, 29 czerwca 2014

Konfitura truskawkowa


Konfitura truskawkowa: intensywnie pachnąca truskawkami, z dużymi kawałkami owoców. Wykonana całkowicie tradycyjnie, tak jak to robiły nasze Babcie: bez żadnych cukrów żelujących, smażona przez kilka dni. Opłacało się stać kilka dni nad garnkiem i mieszać, mieszać i mieszać... Konfitura wyszła rewelacyjna! Ciemny kolor zawdzięcza właśnie długiemu smażeniu. 




  • 3 kg truskawek 
  • 1,5 kg cukru

Proporcje są następujące: na 1 kg truskawek dajemy 500 g cukru. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Truskawki przekładamy do dużego garnka - najlepiej takiego o grubym dnie - i zasypujemy cukrem. Tak przygotowane truskawki odstawiamy na około 12 godzin, żeby puściły sok. Po tym czasie truskawki zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około 25-30 minut. Zagotowane truskawki pozostawiamy do kolejnego dnia i następnie smażymy je na bardzo małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, pamiętając o częstym mieszaniu, żeby się nie przypaliły. Kolejnego dnia - jeśli zimna konfitura ma pożądaną konsystencję - doprowadzamy ją do wrzenia i przekładamy do czystych słoików. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Natomiast jeśli okazałoby się, że konfitura jest jeszcze zbyt rzadka, to gotujemy ją dalej do czasu aż nabierze odpowiedniej gęstości. 






Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia konfitury na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.