poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Muffiny z jagodami


Środek lata w pełni, a co za tym idzie, sezon na borówki - lub też jak mówi reszta kraju poza Małopolską: na jagody :) Grzechem byłoby nie korzystać z dobrodziejstw przyrody w postaci tych małych fioletowych owoców. Tak więc ostatnio mieliśmy tartę z borówkami - niestety nie doczekała się zdjęć... A na sobotnie spotkanie z Przyjaciółmi w Nadleśniczówce upiekłam muffinki, albo raczej muffiny, bo były dwa razy większe od tych co zawsze piekę. Pieczenie muffinek w lecie ma jedną największą zaletę: robią się błyskawicznie i nie trzeba długo stać przy piekarniku. A jak są to jeszcze muffinki z borówkami, to już w ogóle pełnia szczęścia :)



  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oliwy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki borówek/jagód

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz borówki. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, oliwę i jajka. Następnie zawartość obydwu misek łączymy ze sobą. Formę do pieczenie muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Użyłam dużych kartonowych foremek na muffinki - są dwa razy większe od tych standardowych. Z podanej ilości ciasta wychodzi 14 dużych muffinek. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20-25 minut. Upieczone i wystudzone muffiny można posypać po wierzchu cukrem pudrem.


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia muffinek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.