Ostatnie dni miałam całkowicie wypełnione różnymi sprawami: wychodziłam z domu rano i wracałam późnym wieczorem. Nie miałam nawet czasu, żeby opublikować nowy przepis na blogu, a o przebraniu zdjęć z urlopu nawet nie wspominam... Tak więc na kulinarną relację z pobytu na Maderze będziecie musieli jeszcze trochę poczekać. Ale tymczasem mam dla Was przepis na danie, które zachwyciło mnie podczas pobytu na tej portugalskiej wyspie. Połączenie ryby z bananem i konfiturą marakujową może wydawać się zaskakujące, a nawet dziwne, ale zapewniam Was, że smaki idealnie ze sobą współgrają. Niektórzy mówią, że to potrawa, która z kuchnią maderyjską ma niewiele wspólnego i została wymyślona specjalnie pod turystów, a znowu inni zapewniają, że na Maderze jada się tak od dawna. Jakby nie było, nie zmienia to faktu, że ryba ze smażonym bananem i konfiturą marakujową to kulinarne mistrzostwo świata! To niezwykle smaczne danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Na Maderze jest to obowiązkowo pałasz - ryba zamieszkująca wschodnią część Oceanu Atlantyckiego. W Polsce pałasza nie dostaniemy, ale z powodzeniem można go zastąpić dorszem. Gdy Agnieszka i Łucja zaprosiły mnie do wspólnego gotowania pod hasłem Ryba z owocami, to do razu pomyślałam o dorszu z bananem i marakujową konfiturą. Akcja dziewczyn ma służyć rozpowszechnianiu dań rybnych. Przyznajcie, że to rewelacyjna inicjatywa! Linki do przepisów wszystkich dziewczyn, które brały udział w akcji Ryba z owocami znajdziecie poniżej przepisu.
- 2 filety z dorsza
- 2 banany
- konfitura marakujowa
- 4 ząbki czosnku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- mąka pszenna
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- oliwa
Filety z dorsza nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Tak przygotowane ryby odstawiamy na co najmniej godzinę. Po upływie tego czasu filety obtaczamy najpierw w mące, a następnie w rozbełtanym jajku i smażymy na rozgrzanej oliwie. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Banany obieramy ze skórki, obtaczamy je mące oraz w jajku i smażymy na maśle na złoty kolor z każdej strony. Na talerzu układamy usmażonego dorsza, a na nim banana. Obok kładziemy łyżkę konfitury marakujowej. Danie podajemy z ziemniakami (pieczonymi lub gotowanymi) albo z frytkami. Inny sposób na podanie tej potrawy - znany mi również z Madery - to pokrojenie banana na plasterki i podduszenie na maśle. Tak przygotowanego banana układamy na usmażonej rybie. Obydwie wersje bardzo Wam polecam!
Linki do przepisów dziewczyn, które brały udział
w akcji Ryba z owocami - dzięki za wspólne gotowanie! :)
A poniżej zdjęcia pałaszy z bananem, które jedliśmy na Maderze.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.