środa, 1 października 2014

Muffiny dyniowe


Jeśli ktoś kazałby mi wymienić jedno jedyne warzywo kojarzące mi się z jesienią, to zdecydowanie postawiłabym na dynię! Wy też? Lubię dynie nie tylko za ich smak i uniwersalność (świetnie pasują zarówno do wytrawnych, jak i do słodkich dań), ale również za całą paletę kolorów i kształtów. Przyznajcie, że są piękne! Tak więc jesienią kilka dyniek zawsze leży u nas na stole w kuchni i cieszy oczy. Im bliżej zimy, tym kolekcja dyń maleje, bo stopniowo kończą w różnych potrawach. Jakiś czas temu z części dorodnej dyni powstały pyszne muffinki. 




  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • 2 szklanki dyni startej na grubej tarce
  • cukier puder do posypania muffinek po wierzchu

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz dynię. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, oliwę i jajka. Następnie zawartość obydwu misek łączymy ze sobą. Formę do pieczenie muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 20 minut. Upieczone i wystudzone muffiny posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia muffinek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.