Sezon na pomidory Lima już praktycznie dobiegł końca. Na placach targowych można jeszcze je kupić, ale jest to już końcówka. Dość długo zbierałam się z opublikowaniem tego przepisu, ale w końcu się udało. Jeśli lubicie suszone pomidory, to koniecznie go wypróbujcie. Może jeszcze uda Wam się kupić jakieś ładne sztuki i ususzyć chociaż jeden słoiczek.
- pomidory Lima
- świeże listki bazylii
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sól
Pomidory myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki, delikatnie oprószamy solą i układamy na sitach suszarki do żywności. Pomidory suszymy najpierw na najwyższej mocy, a pod koniec koniec suszenia stopniowo zmniejszamy moc. W mojej suszarce pomidory suszyłam przez około 18-20 godzin. Suszenie pomidorów w piekarniku trwa trochę krócej - czas suszenia i temperaturę musicie sami dostosować do własnych piekarników. Ususzone pomidory układamy w słoikach razem z obranymi ząbkami czosnku i świeżymi listkami bazylii. Całość zalewamy ciepłą oliwą, szczelnie zakręcamy.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia suszonych pomidorów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.