poniedziałek, 20 października 2014

Krem z pieczonych pomidorów


Mięsiste pomidory pieczone z czosnkiem i świeżą bazylią - chyba nie ma lepszego połączenia! Niezwykle aromatyczna i gęsta zupa, która z nich powstanie, jest idealna na chłodne jesienne dni.




  • 1 kg pomidorów
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • garść świeżych listków bazylii
  • opcjonalnie bulion warzywny
  • pieprz 
  • sól




Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czosnek siekamy, ale niezbyt drobno i posypujemy nim pomidory. Na wierzchu układamy listki bazylii. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni C. na 30 minut. Po tym czasie pomidory z czosnkiem i bazylią rozdrabniamy blenderem na gładki krem, doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Zupa wychodzi naprawdę bardzo gęsta! Taka nam odpowiada, ale jeśli chcielibyście ją rozrzedzić, to połączcie ją z bulionem warzywnym. Zupę podajemy z opieczonymi kromkami bagietki.




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.