Mięsiste pomidory pieczone z czosnkiem i świeżą bazylią - chyba nie ma lepszego połączenia! Niezwykle aromatyczna i gęsta zupa, która z nich powstanie, jest idealna na chłodne jesienne dni.
- 1 kg pomidorów
- 4-5 dużych ząbków czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- opcjonalnie bulion warzywny
- pieprz
- sól
Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czosnek siekamy, ale niezbyt drobno i posypujemy nim pomidory. Na wierzchu układamy listki bazylii. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni C. na 30 minut. Po tym czasie pomidory z czosnkiem i bazylią rozdrabniamy blenderem na gładki krem, doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Zupa wychodzi naprawdę bardzo gęsta! Taka nam odpowiada, ale jeśli chcielibyście ją rozrzedzić, to połączcie ją z bulionem warzywnym. Zupę podajemy z opieczonymi kromkami bagietki.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.