Mrok zapada co raz szybciej, a wieczory są zimne i ponure. Rozgrzewająca i niezwykle aromatyczna zupa dyniowa z cynamonem jest idealnym zakończeniem późnojesiennych dni. A jej optymistyczny żółty kolor i lekko słodkawy smak skutecznie przegania wszystkie smutki :)
- 1 nieduża dynia piżmowa
- 3-4 ziemniaki
- 1 mała cebula
- prażone pestki dyni z cynamonem
- cynamon
- pieprz
- sól
Warzywa obieramy, kroimy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowane warzywa rozdrabniamy blenderem na gładki krem i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem oraz cynamonem. Cynamonu nie należy żałować, ale uważajcie też żeby z nim nie przesadzić. Zupę podajemy posypaną prażonymi pestkami dyni z cynamonem. Można do niej dorzucić również chrupiące grzanki.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.