niedziela, 2 listopada 2014

Krem z dyni z cynamonem


Mrok zapada co raz szybciej, a wieczory są zimne i ponure. Rozgrzewająca i niezwykle aromatyczna zupa dyniowa z cynamonem jest idealnym zakończeniem późnojesiennych dni. A jej optymistyczny żółty kolor i lekko słodkawy smak skutecznie przegania wszystkie smutki :)




  • 1 nieduża dynia piżmowa
  • 3-4 ziemniaki 
  • 1 mała cebula
  • prażone pestki dyni z cynamonem
  • cynamon
  • pieprz
  • sól

Warzywa obieramy, kroimy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowane warzywa rozdrabniamy blenderem na gładki krem i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem oraz cynamonem. Cynamonu nie należy żałować, ale uważajcie też żeby z nim nie przesadzić. Zupę podajemy posypaną prażonymi pestkami dyni z cynamonem. Można do niej dorzucić również chrupiące grzanki. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.