Witajcie w Nowym Roku! Po dłuższej przerwie spowodowanej między innymi przeprowadzką do nowego domu, brakiem internetu, urlopem i w końcu Świętami - wracam do Was z nowym przepisem. Na dobry początek coś prostego a jednocześnie efektownego, czyli ziemniak Hasselback. To ponacinany w cieniutkie półplasterki ziemniak, z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem, oprószony ulubionymi ziołami. Idealny jako dodatek do obiadu lub jako samodzielny posiłek podany np. z sosem czosnkowym.
- kilka dużych, najlepiej podłużnych ziemniaków
- ulubione zioła
- olej
- sól
- pieprz
Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem nacinamy ziemniaki w 2-3 mm plasterki do około 3/4 głębokości - należy uważać, żeby nie przeciąć ziemniaka całkowicie, bo wtedy nie uzyskamy efektu widocznego na zdjęciu. Ponacinane ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem, oprószamy solą, ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 30 minut. Po tym czasie ziemniaki ponownie skrapiamy olejem, oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem i pieczemy przez kolejne 25-30 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości ziemniaków - im większy ziemniak, tym dłuższy czas pieczenia. Najlepiej w czasie pieczenia sprawdzać od czasu do czasu stan upieczenia ziemniaka. Upieczone ziemniaki podajemy gorące jako dodatek do mięs lub np. z sosem czosnkowym.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.