środa, 24 stycznia 2018

Jajko zapiekane w bułce


Pomysł na szybkie śniadanie, na jajko w innej postaci niż jajecznica 
lub gotowane na miękko czy twardo. U mnie z parówkami z szynki 
i pomidorem, ale możecie użyć swoich ulubionych składników. 




  • 4 bułki
  • 1-2 parówki z szynki
  • 1 niewielka cebula
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • pieprz
  • cebula


Cebulę kroimy w piórka, a parówki w plasterki i całość podsmażamy na odrobinie oleju - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścinamy wierzch bułek. Bułki wydrążamy i wypełniamy je do połowy wysokości podsmażoną cebulą i parówkami. Następnie wbijamy do bułek jajka, układamy na nich kawałki pomidora. Tak przygotowane bułki przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 15 minut. Czas pieczenia można wydłużyć lub skrócić w zależności od tego jak bardzo ścięte lubimy jajka. Po upieczeniu bułki oprószamy solą oraz pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy gorące. 


   




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.