Pomysł na szybkie śniadanie, na jajko w innej postaci niż jajecznica
lub gotowane na miękko czy twardo. U mnie z parówkami z szynki
i pomidorem, ale możecie użyć swoich ulubionych składników.
- 4 bułki
- 1-2 parówki z szynki
- 1 niewielka cebula
- 1 pomidor
- 2 jajka
- szczypiorek
- pieprz
- cebula
Cebulę kroimy w piórka, a parówki w plasterki i całość podsmażamy na odrobinie oleju - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścinamy wierzch bułek. Bułki wydrążamy i wypełniamy je do połowy wysokości podsmażoną cebulą i parówkami. Następnie wbijamy do bułek jajka, układamy na nich kawałki pomidora. Tak przygotowane bułki przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 15 minut. Czas pieczenia można wydłużyć lub skrócić w zależności od tego jak bardzo ścięte lubimy jajka. Po upieczeniu bułki oprószamy solą oraz pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy gorące.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.