piątek, 26 stycznia 2018

Muffiny z białą czekoladą i kolorową posypką


Muffiny z polewą z białej czekolady i kolorową posypką 
powstały dla moich przedszkolaków, jako słodka 
nagroda za występ dla Babć i Dziadków. 





  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 jajko
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1-2 tabliczki białej czekolady
  • kolorowa posypka


W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, mleczną czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: mleko, olej i jajko. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15-20 minut. Wystudzone muffiny polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy kolorową posypką. 


   




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia muffinów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.