piątek, 15 lutego 2013

Makaronowa sałatka z krewetkami w panierce orzechowej


To już ostatni z tegorocznych walentynkowych przepisów.
Krewetki w chrupiącej panierce, granat który jest uważany za 
jeden z afrodyzjaków i makaron w kształcie serduszek to elementy lekkiej 
i smacznej sałatki, która jest idealna na romantyczną kolację we dwoje.




  • 200 g ugotowanych i obranych krewetek
  • około 250-300 g makaronu w kształcie serc lub innego
  • 1/2 długiego ogórka pokrojonego w kostkę
  • ziarenka z 1/2 owocu granatu
  • 3 garści orzechów włoskich rozdrobnionych blenderem
  • 2 garści liści bazylii porwanych na mniejsze kawałki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • oliwa do smażenia




Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Krewetki obtaczamy w mące wymieszanej z czosnkiem niedźwiedzim, następnie maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w rozdrobnionych orzechach włoskich. Smażymy je na oliwie na rozgrzanej patelni przez około 1-2 minuty. Ugotowany makaron, mieszamy z ogórkiem, ziarnami granatu i porwanymi listkami bazylii. Całość skrapiamy czosnkową oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.





4 komentarze:

  1. Ło matko Boska jak to cudownie wygląda!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie to wygląda, takie kolorowe, do schrupania :) No i masz rewelacyjne miseczki w kształcie serc. Dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zakochałam się w tej sałatce :) krewetki w orzechowej panierce wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity przepis :) A ja właśnie wczoraj odkryłam że taki makaron serca był w Lidlu, a mój osobisty mąż mimo, że był tam w sobotę nie kupił... bu...

    OdpowiedzUsuń