piątek, 11 maja 2012

Indyjskie orzeźwienie, czyli lassi

Lassi to mleczny napój rodem z Indii. Doskonale orzeźwia i gasi pragnienie nawet w największy upał. Hindusi przyrządzają dwa rodzaje lassi: owocowe z mango i słone. Jakoś słona wersja tego napoju do mnie nie przemawia, ale w owocowej zakochałam się od pierwszego spróbowania.




  • 2 owoce mango
  • 1 szklanka mleka (ja użyłam 1,5% tł., ale w oryginalnym przepisie jest mleko pełnotłuste) 
  • 1/2 szklanki zamrożonego jogurtu naturalnego
  • kardamon


Mango obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy mleko i zamrożony jogurt. Całość miksujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy do smaku kardamonem i miksujemy jeszcze przez kilka sekund. Gotowy napój powinno się wstawić na trochę do zamrażalnika, żeby zgęstniał, a potem podawać udekorowany kawałkami mango lub posypany płatkami migdałowymi. Moje lassi nie doczekało się ani zamrażalnika, ani dekoracji bo było tak smaczne, że od razu je wypiliśmy :):):)




8 komentarzy:

  1. Też uwielbiam! Napiłabym się teraz, ale nie mam mango;( Dzięki, że można chociaż popatrzeć;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, brzmi pysznie! a ten jogurt to tak całkiem zamrożony ma być czy po prostu zmrożony nieco, tak aby był zimny? ;)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój był prawie całkiem zamrożony, ale dla blendera to nie był problem :) Myślę, że jak jogurt będzie tylko nieco zmrożony to też będzie ok :)

      Usuń
  3. No nie powiem interesujący przepis... czas zapolować na melona ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na słodką wersję i ja bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O fajnie, że zamieściłaś przepis. Podobał mi się ten koktail w ostatnim odcinku Kuchennych rewolucji, więc zapisuję.

    OdpowiedzUsuń