środa, 25 lipca 2012

Krewetki, kurczak i cukinia, czyli szaszłyki na grilla

Sezon grillowy w pełni! Żeby nie było nudno, oprócz tradycyjnych kiełbasek czy karkówki, warto przygotować też szaszłyki. Bardzo je lubię, bo cokolwiek na nie nabijemy to będzie smacznie. Można się wyżyć do woli i kulinarnie i artystycznie podczas układania kolorowych kompozycji. Na sobotniego grilla przygotowałam ostatnio trzy rodzaje szaszłyków: dwa z piersią kurczaka i warzywami w moich ulubionych marynatach, a jeden zwyczajny i prosty, czyli krewetki w oleju arachidowym. 


Kurczak w ziołowo-czosnkowej marynacie



  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki dowolnej musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 garście świeżych listków bazylii
  • tymianek 
  • oregano
  • rozmaryn
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • pieczarki
  • czerwona papryka
  • pół małej cukinii


Z musztardy, oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanych liści bazylii i pozostałych ziół i przypraw przygotowujemy marynatę. Pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski i zalewamy marynatą. Pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Nazajutrz cukinię kroimy w cienkie plasterki, paprykę w mniejsze kawałki a pieczarki obieramy ze skóry. Wszystko nadziewamy w dowolnej konfiguracji na namoczone wcześniej w wodzie patyki do szaszłyków. Grillujemy do czasu, aż mięso będzie upieczone. 



Słodko-ostry kurczak


  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • bazylia
  • pół małej cukinii
  • 2 małe cebule
  • czerwona papryka

Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i zalewamy marynatą przygotowaną z miodu, ketchupu, oliwy, rozgniecionego czosnku i ziół. Całość pozostawiamy na całą noc w lodówce. Cukinię kroimy w średniej grubości plastry, a następnie w ćwiartki, paprykę i cebulę w mniejsze kawałki. Wszystko tak jak w poprzednich szaszłykach, nabijamy na namoczone patyczki w dowolnej kolejności.



Krewetki królewskie w oleju arachidowym


  • 24 lekko obgotowane i obrane krewetki królewskie
  • olej arachidowy

Przepis ten jest tak banalny, że nawet ciężko nazwać go przepisem. W końcu to żadna filozofia nadziać krewetki na patyk, przed samym grillowaniem obficie polać olejem arachidowym i piec przez kilka minut. Ale właśnie w tej prostocie tkwi cała tajemnica smaku tych szaszłyków :)  



Mój Maż jest niezaprzeczalnym mistrzem grillowania :) 
Tutaj polewa krewetki olejem...




... a tutaj dogląda szaszłyków :)




A na koniec mam dla Was jeszcze pomidorki koktajlowe prosto z krzaczka :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz