czwartek, 4 października 2012

Kurczak w błękicie

Na Durszlaku trwa konkurs "Dołącz do rewolucji na patelni". Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dania z piersi kurczaka z wykorzystaniem Winiary Pomysł Na... Papirus. Blogerzy chętni do udziału w konkursie otrzymali przesyłkę z dwoma opakowaniami Papirusa. Postanowiłam przetestować tę nowość i przygotowałam pierś z kurczaka w panierce z suszonych płatków bławatków. Kiedyś już próbowałam zrobić takiego błękitnego kurczaka, ale nie wpadłam na pomysł owinięcia mięsa w pergamin czy też w folię i płatki kwiatów zwyczajnie się paliły. Tym razem było inaczej: mięso się upiekło a płatki zachowały swój kolor. Miało być pięknie, prosto i pysznie i tak było! :)








Piersi z kurczaka przekrawamy na cienkie plastry. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w płatkach bławatków, owijamy w Papirus i smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Jak więc widać pracy nie ma wiele, a danie jest smaczne i cieszy oczy :) Kurczaka w błękicie podałam z ziemniakami, które zamiast koperkiem posypałam suszonymi płatkami bławatków.





9 komentarzy:

  1. Śliczne kolory! Zastanawiam się tylko jak smakuje bławatek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bławatki nie mają wyrazistego smaku, praktycznie nie zmieniają smaku potrawy a cudownie wyglądają :)

      Usuń
  2. Też jestem ciekawa smaku bławatka! Ale wygląda prześlicznie i niezwykle oryginalnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znów te Twoje śliczne niebieskie kwiatki, próbowałam też ususzyć, ale straciły swój niebieski kolor, Ty pewnie masz na nie jakiś zaczarowany sposób ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba je suszyć bardzo krótko, dosłownie 5-7 minut w temperaturze 70-80 stopni C. Najlepiej ułożyć je bardzo cienką warstwą na blasze do pieczenia. Gdy suszy się je dłużej to właśnie tracą swój śliczny kolor.

      Usuń
  4. niebieskiego kurczaka jeszcze nie jadłam:)
    fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń