Na Durszlaku trwa konkurs "Dołącz do rewolucji na patelni". Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dania z piersi kurczaka z wykorzystaniem Winiary Pomysł Na... Papirus. Blogerzy chętni do udziału w konkursie otrzymali przesyłkę z dwoma opakowaniami Papirusa. Postanowiłam przetestować tę nowość i przygotowałam pierś z kurczaka w panierce z suszonych płatków bławatków. Kiedyś już próbowałam zrobić takiego błękitnego kurczaka, ale nie wpadłam na pomysł owinięcia mięsa w pergamin czy też w folię i płatki kwiatów zwyczajnie się paliły. Tym razem było inaczej: mięso się upiekło a płatki zachowały swój kolor. Miało być pięknie, prosto i pysznie i tak było! :)
- podwójna pierś z kurczaka
- Pomysł Na Papirus z ziołami prowansalskimi
- 2-3 garści suszonych płatków bławatków
Piersi z kurczaka przekrawamy na cienkie plastry. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w płatkach bławatków, owijamy w Papirus i smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Jak więc widać pracy nie ma wiele, a danie jest smaczne i cieszy oczy :) Kurczaka w błękicie podałam z ziemniakami, które zamiast koperkiem posypałam suszonymi płatkami bławatków.
oh jak kobieco
OdpowiedzUsuńŚliczne kolory! Zastanawiam się tylko jak smakuje bławatek? :)
OdpowiedzUsuńBławatki nie mają wyrazistego smaku, praktycznie nie zmieniają smaku potrawy a cudownie wyglądają :)
UsuńTeż jestem ciekawa smaku bławatka! Ale wygląda prześlicznie i niezwykle oryginalnie!:)
OdpowiedzUsuńZnów te Twoje śliczne niebieskie kwiatki, próbowałam też ususzyć, ale straciły swój niebieski kolor, Ty pewnie masz na nie jakiś zaczarowany sposób ;-)
OdpowiedzUsuńTrzeba je suszyć bardzo krótko, dosłownie 5-7 minut w temperaturze 70-80 stopni C. Najlepiej ułożyć je bardzo cienką warstwą na blasze do pieczenia. Gdy suszy się je dłużej to właśnie tracą swój śliczny kolor.
Usuńcudowna nazwa i fajny pomysl.
OdpowiedzUsuńniebieskiego kurczaka jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł
Jakie piękne i apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuń