piątek, 21 grudnia 2012

Pierogi z wędzonym łososiem, ricottą i czarnym sezamem


Nie wiem jak u Was, ale w mojej rodzinie nie ma Wigilii bez pierogów. W tym roku oprócz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, postawiłam na nowe smaki i zrobiłam świąteczne pierożki z wędzonym łososiem, serkiem ricotta, prażonymi migdałami i czarnym sezamem, obficie doprawione tymiankiem. Nieskromnie mówiąc pierogi wyszły rewelacyjne. Jeszcze zdążycie zrobić je na wigilijną kolację :)




  • 300 g wędzonego łososia
  • 250 g serka ricotta
  • 4 łyżki prażonych migdałów w płatkach + 2-3 łyżki do posypania pierogów
  • 3 łyżki czarnego sezamu + 1 łyżka do posypania pierogów 
  • suszony tymianek
  • sól 
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • 400 g mąki
  • 300 g maślanki


Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki i mieszamy go z serkiem ricotta, 4 łyżkami prażonych migdałów i 3 łyżkami czarnego sezamu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Tymianku nie należy żałować :)  Z maślanki i mąki wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy trochę farszu i sklejamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Ugotowane pierogi przed podaniem posypujemy prażonymi płatkami migdałów, czarnym sezamem i drobno posiekanym świeżym tymiankiem. 



3 komentarze:

  1. MMm.. ale świetny pomysł na urozmaicenie świąt :) Jak już pisałam u nas też królują pierogi :D

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być pyszne ;) już od dawna chodza za mną pierogi z łososiem :)

    OdpowiedzUsuń