piątek, 4 maja 2012

Wspólne gotowanie, czyli kofta w sosie curry, raita i ryż z nerkowcami


Podczas wypadu do Łodzi na urodziny Magdy i Michała postanowiłyśmy z Kasią M. przygotować na kolację coś z kuchni indyjskiej. Wybór padł na koftę w sosie curry :) Do naszego wspólnego gotowania dołączyły się jeszcze Marzenka i druga Kasia. Tym razem rolę szefa kuchni pełniła Kasia M., gdyż już  wcześniej przyrządzała tę potrawę, a ja i pozostałe dziewczyny wcieliłyśmy się w role pomocników kuchennych :):):) Kofta to małe klopsiki z mięsa mielonego z mnóstwem aromatycznych przypraw duszone w sosie curry. Podałyśmy je z ryżem i tradycyjną indyjską raitą. Przeze mnie trochę przesadziłyśmy z ilością kofty...  Zasugerowałam Kasi, żeby zrobić koftę z 2 kg mięsa. Wydawało mi się, że na 15 osób to będzie w sam raz, ale nie wzięłam pod uwagę, że będzie mnóstwo sałatek, torty, ciasto itp. i wszyscy będą najedzeni. I tym sposobem Magdzie i Michałowi kofty zostało jeszcze na kilka obiadów :):):)


Klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej jagnięciny, ale my użyłyśmy mięsa wołowo-wieprzowego)
  • 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki posiekanej kolendry
  • 1 jajko
  • 1 posiekana cebula
  • 1 ziemniak ugotowany w łupinie, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej bazylii


Sos curry:
  • 1 duża cebula pokrojona w jak najcieńsze plasterki
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 3/4 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 większa papryczka chilli
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 1 łyżka płatków migdałowych


Najpierw przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy olej i prażymy wszystkie przyprawy oprócz kurkumy i pieprzu cayenne. Dodajemy czosnek, pokrojone papryczki chilli, cebulę i pomidory. Pomidory możemy wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Wszystko smażymy do czasu aż cebula się zeszkli (ale nie przyrumieni!). Następnie dodajemy pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy i w razie potrzeby dolewamy wody. Gdy sos się gotuje, możemy zająć się przygotowaniem klopsików: wszystkie składniki łączymy ze sobą i z powstałej masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy do niego klopsiki i gotujemy razem jeszcze przez 10-15 minut. Jeśli trzeba dolewamy nieco wody i od czasu do czasu mieszamy. Gotowe danie posypujemy migdałami.


Ryż z nerkowcami:
  • 100 g ryżu
  • 3 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów nerkowca
  • trochę wiórków kokosowych 
  • szczypta kurkumy
  • 2 posiekane czerwone papryczki chilli
  • sól


Ryż gotujemy z kurkumą i solą. Do ugotowanego ryżu dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.



Raita:
  • 1 długi surowy obrany ze skóry ogórek starty na tarce
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 cebula
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy


Wszystkie składniki oprócz oleju i gorczycy mieszamy w misce. Na rozgrzanym oleju prażymy gorczycę, dodajemy ją do miski i całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki.