Lassi to mleczny napój rodem z Indii. Doskonale orzeźwia i gasi pragnienie nawet w największy upał. Hindusi przyrządzają dwa rodzaje lassi: owocowe z mango i słone. Jakoś słona wersja tego napoju do mnie nie przemawia, ale w owocowej zakochałam się od pierwszego spróbowania.
- 2 owoce mango
- 1 szklanka mleka (ja użyłam 1,5% tł., ale w oryginalnym przepisie jest mleko pełnotłuste)
- 1/2 szklanki zamrożonego jogurtu naturalnego
- kardamon
Mango obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy mleko i zamrożony jogurt. Całość miksujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy do smaku kardamonem i miksujemy jeszcze przez kilka sekund. Gotowy napój powinno się wstawić na trochę do zamrażalnika, żeby zgęstniał, a potem podawać udekorowany kawałkami mango lub posypany płatkami migdałowymi. Moje lassi nie doczekało się ani zamrażalnika, ani dekoracji bo było tak smaczne, że od razu je wypiliśmy :):):)