środa, 27 czerwca 2012

Sushi Party


Dzisiaj przy okazji meczu pomiędzy Hiszpanią i Portugalią postanowiliśmy zorganizować Sushi Party. Łosoś w Norwegii jest tak tani, że grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Postanowiłam zaszaleć i zrobiłam kilka rodzajów sushi. Oprócz łososia wykorzystałam też dorsza. Tak się rozpędziłam w produkcji sushi, że w 7 osób mieliśmy problem, żeby wszystko zjeść. Ale było pyszne!!!


  

  • ryż do sushi
  • świeży łosoś
  • płaty nori
  • świeży ogórek 
  • awokado
  • ziarna sezamu
  • wasabi
  • ocet ryżowy
  • sos sojowy
  • czarny kawior
  • bambusowa mata 


Pierwszym rodzajem sushi, który przygotowałam były chyba najbardziej znane maki. Aby je przygotować, gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzony ryż mieszamy z octem ryżowym. Płat nori maczamy w sosie sojowym wymieszanym pół na pół z octem ryżowym i układamy go na bambusowej macie. Na około 1/3 powierzchni nori układamy ryż, a na ryżu pasek ogórka i łososia. Następnie przy pomocy maty - mocno dociskając - zwijamy nori w rulon, który następnie kroimy ostrym nożem na kawałki mniej więcej 3-cm szerokości.




Drugi rodzaj sushi to również były maki, ale zamiast ogórka użyłam awokado.




Kolejne sushi to uramaki, czyli odwrócone maki. W tym rodzaju sushi składniki zawinięte w nori otacza ryż. Aby je przygotować na całej powierzchni bambusowej maty układamy warstwę ryżu i przykrywamy ją płatem nori namoczonym w mieszaninie sosu sojowego i octu ryżowego. Na płacie nori układamy paski łososia i ogórka. Przy pomocy maty ciasno zwijamy w rulon, obtaczamy go równomiernie w ziarnach sezamu i kroimy na około 2-cm kawałki.




Czwarty rodzaj sushi, który przygotowałam na nasze party to nigiri sushi. Są to uformowane bloczki z ryżu przykryte kawałkiem ryby. Nigiri często są owinięte cienkim paskiem nori, co i ja zrobiłam :) Pierwsze nigiri były z łososiem...




... a drugie z dorszem.




Ostatni rodzaj sushi, który jedliśmy dzisiejszego wieczoru, to temari sushi. Przypominają trochę nigiri, ale kształtem są zbliżone bardziej do kuli niż do walca. Aby je przygotować formujemy z ryżu kulki i ich wierzchnią część owijamy cienkimi płatami ryby. Jest wiele rodzajów temari sushi. Te moje były z łososiem i odrobiną czarnego kawioru na środku.




Mężczyźni cierpliwie czekali, aż porobię zdjęcia...




... a potem ochoczo zabrali się do konsumowania. 
I picia za powodzenie piłkarzy  :)




Sushi podajemy z wasabi i sosem sojowym.
Jemy je pałeczkami lub rękami.