środa, 1 sierpnia 2012

Ryżowy deser z karmelem i bławatkami

Zrobienie tego deseru planowałam już jakiś czas temu i na planach się kończyło. Wczoraj jednak w końcu znalazłam i czas i pretekst na przygotowanie tego rozpływającego się w ustach smakołyku. Niespodziewanie wpadła do mnie wczoraj przyjaciółka, a ja oprócz arbuza w lodówce nie miałam niczego co mogłabym podać do kawy... I nagle mnie ośliniło: mogę przecież zrobić ryżowy deser z karmelem i bławatkami! Robi się go błyskawicznie i jest niezwykle smaczny. A dzięki bławatkom również cieszy oczy :)




  • 100 g ryżu pełnoziarnistego lub innego dowolnego ryżu (1 woreczek)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 litra mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany 36% + 6 łyżek śmietany 36%
  • garść suszonych płatków bławatków
  • kilka sztuk kandyzowanych bławatków
  • 2 garści orzechów włoskich

Ryż wysypujemy z woreczka na rozgrzaną patelnię i prażymy go z dodatkiem łyżki masła orzechowego. Po kilku minutach dolewamy powoli mleko i mieszamy do czasu aż ryż będzie miękki. W garnku miksujemy pozostałe 2 łyżki masła orzechowego, miód, szklankę śmietany i jajko. Gotową masę łączymy z  ryżem i całość gotujemy przez kilka minut. Z cukru i pozostałej śmietany przygotowujemy karmel: najpierw cukier rozpuszczamy na suchej patelni i karmelizujemy go, a następnie dolewamy 6 łyżek śmietany i jeszcze chwilę gotujemy. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. W wysokich szklankach układamy warstwami: najpierw ryż, następnie cienką warstwę suszonych płatków z bławatków, orzechy włoskie, odrobinę karmelu i znowu warstwę ryżu i płatków bławatków. Całość zalewamy grubą warstwą karmelu, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i dekorujemy kandyzowanymi bławatkami.