Dziś był obiad na szybko i w ramach czyszczenia
lodówki przed niedzielnym powrotem do Krakowa.
Omlet z kiełbasą i warzywami bardziej wygląda na śniadanie
niż na obiad, ale ważne że było smacznie
i że lodówka pomału się opróżnia :):):)
- 2 jajka
- mały kawałek kiełbasy wiejskiej pokrojonej na cienkie plasterki
- pół czerwonej papryki pokrojonej na mniejsze kawałki
- 1 łyżka startego żółtego sera
- garść posiekanego szczypiorku
- pieprz
- sól
Jajka roztrzepujemy na jednolitą masą i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię i układamy na niej plasterki kiełbasy wiejskiej i kawałki papryki. Całość posypujemy odrobiną szczypiorku z całym starym serem. Pieczemy kilka minut z każdej strony. Aby łatwiej obrócić omlet na drugą stronę tak żeby się nie rozwalił, można przykryć patelnię talerzem i następnie odwrócić ją do góry dnem. Omlet bez uszczerbku wyląduje na talerzu. Następnie delikatnie zsuwamy go na patelnię i podpiekamy z drugiej strony. Upieczony omlet posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Szybki i nieskomplikowany posiłek, a jaki pyszny :)