piątek, 24 sierpnia 2012

Omlet z wiejską nutą



Dziś był obiad na szybko i w ramach czyszczenia
 lodówki przed niedzielnym powrotem do Krakowa. 
Omlet z kiełbasą i warzywami bardziej wygląda na śniadanie 
niż na obiad, ale ważne że było smacznie 
i że lodówka pomału się opróżnia :):):)




  • 2 jajka
  • mały kawałek kiełbasy wiejskiej pokrojonej na cienkie plasterki
  • pół czerwonej papryki pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • garść posiekanego szczypiorku
  • pieprz
  • sól


Jajka roztrzepujemy na jednolitą masą i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię i układamy na niej plasterki kiełbasy wiejskiej i kawałki papryki. Całość posypujemy odrobiną szczypiorku z całym starym serem. Pieczemy kilka minut z każdej strony. Aby łatwiej obrócić omlet na drugą stronę tak żeby się nie rozwalił, można przykryć patelnię talerzem i następnie odwrócić ją do góry dnem. Omlet bez uszczerbku wyląduje na talerzu. Następnie delikatnie zsuwamy go na patelnię i podpiekamy z drugiej strony. Upieczony omlet posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Szybki i nieskomplikowany posiłek, a jaki pyszny :) 


5 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda. Smaka mi narobiłaś. U mnie omlet ostatnio zrobiliśmy tradycyjnie tylko, że wylądował na nim syrop malinowy. Potem jak wystygł dołożyliśmy bitą śmietaną.

    OdpowiedzUsuń