sobota, 1 września 2012

Mini tarty z mascarpone i malinami


Wczoraj do pogaduszek z Kasią, oprócz kruchego ciasta z bezą i malinami, przygotowałam również mini tarty z serkiem mascarpone i malinami. Robi się je naprawdę szybko, nie wymagają wiele pracy, ładnie wyglądają i co najważniejsze: rewelacyjnie smakują :) 




Ciasto (na 4 mini tarty o średnicy 9 cm)
  • 130 g mąki
  • 50 g twardego masła
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli


Krem mascarpone
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru


Dodatkowo
  • maliny
  • kilka listków mięty do dekoracji





Mąkę mieszamy z cukrem i posiekanym masłem - wszystkie składniki rozcieramy w palcach do czasu aż powstanie kruszonka - następnie dodajemy 2 żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Żaroodporne naczynia do pieczenia mini tart smarujemy masłem, posypujemy mąką i wylepiamy je rozwałkowanym ciastem. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 190 stopni C. przez około 25 minut. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i  wykładamy go na ostudzone tarty. Na wierzchu układamy maliny i dekorujemy listkami mięty.