Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu,
więc i na naszym stole zagościło makaronowe danie.
Smaczne i z jesiennym akcentem w postaci dyni,
zwieńczone parmezanem prosto ze słonecznej Italii.
- 200 g penne
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- około 120 g obranej dyni
- 1 żółta papryka
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- parmezan
- 1 cebula
- pęczek świeżej bazylii
- słodka papryka w proszku
- suszone oregano
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Cebulę drobno siekamy, a paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy je na patelni. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do podsmażonych warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką i smażymy kilka minut. Pomidory z puszki bardzo drobno kroimy i wraz z sokiem wlewamy na patelnię. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany pęczek bazylii. Obficie posypujemy oregano, dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy aż sos zgęstnieje. Dynię kroimy na bardzo cienkie paseczki i na osobnej patelni podsmażamy ją na odrobinie oliwy, dosłownie przez 3-4 minuty. Makaron penne gotujemy al dente i wykładamy na talerz. Na makronie układamy sos z kurczakiem, a na nim dynię. Całość posypujemy parmezanem i dekorujemy gałązkami bazylii.