czwartek, 25 października 2012

Jesienne penne z kurczakiem i dynią


Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu, 
więc i na naszym stole zagościło makaronowe danie. 
Smaczne i z jesiennym akcentem w postaci dyni,
zwieńczone parmezanem prosto ze słonecznej Italii.




  • 200 g penne 
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • około 120 g obranej dyni
  • 1 żółta papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • parmezan
  • 1 cebula
  • pęczek świeżej bazylii
  • słodka papryka w proszku
  • suszone oregano
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól


Cebulę drobno siekamy, a paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy je na patelni. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do podsmażonych warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką i smażymy kilka minut. Pomidory z puszki bardzo drobno kroimy i wraz z sokiem wlewamy na patelnię. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany pęczek bazylii. Obficie posypujemy oregano, dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy aż sos zgęstnieje. Dynię kroimy na bardzo cienkie paseczki i na osobnej patelni podsmażamy ją na odrobinie oliwy, dosłownie przez 3-4 minuty. Makaron penne gotujemy al dente i wykładamy na talerz. Na makronie układamy sos z kurczakiem, a na nim dynię. Całość posypujemy parmezanem i dekorujemy gałązkami bazylii. 



1 komentarz: