wtorek, 19 marca 2013

Wiosenna sałatka z paluszkami krabowymi


Sałatka ta zdecydowanie kojarzy mi się z wiosną i z Wielkanocą. Pierwszy raz jadłam ją kilka lat temu podczas śniadania wielkanocnego u Cioci Basi i tak mi zasmakowała, że od razu zapisałam sobie na nią przepis. Od tej pory tę sałatkę robię bardzo często, nie tylko w okresie wiosenno-wielkanocnym. 




  • 1 duże opakowanie paluszków krabowych
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • mały słoik dyni marynowanej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • majonez
  • pieprz
  • sól




Paluszki krabowe kroimy na mniejsze kawałki, jajka w kostkę, a rzodkiewki w półplasterki. Koperek drobno siekamy. Pokrojone paluszki krabowe, jajka i rzodkiewki wkładamy do miski, dodajemy dynię odsączoną z zalewy i posiekany koperek. Dodajemy 1-2 łyżki majonezu i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. 



5 komentarzy:

  1. świetna! i ja zapisałam by kiedyś zrobić taką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka wersja surimi mi bardzo odpowiada , super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym skosztowała, bo nie przepadam za paluszkami krabowymi, ale nigdy nie jadłam ich w tak pysznie wyglądającej sałatce :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny przepis, uwielbiam paluszki krabowe w najbliższym czasie taka smakowita sałatka zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesujący przepis,na pewno przetestuję :) Również lubimy w domu sałatki ale nasza z paluszkami krabowymi jest nieco inna.Teraz,w czasie letnich upałów(bardzo nietypowych w Irlandii)jest nieoceniona na lunch.

    OdpowiedzUsuń