poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Kremowa zupa z cebuli


Kremowa i sycąca zupa cebulowa.
Podana z serowymi grzankami jest
 idealnym pomysłem na szybki obiad. 




  • 5 dużych cebul
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • bagietka
  • starty żółty ser
  • pieprz
  • sól
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • gruby szczypior


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażoną cebulę oraz czosnek przekładamy do garnka, dolewamy wino i dusimy przez kilka minut. Następnie do garnka dodajemy około 1-1,5 litra wrzątku oraz warzywa pokrojone w kostkę i gałązki tymianku. Całość dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyciągamy gałązki tymianku i zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Jeśli zupa wyszła za gęsta to dolewamy trochę wody, a jeśli jest za rzadka to ją odparowujemy. Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku. Zupę podajemy z grzankami, posypaną posiekanym szczypiorem i startym żółtym serem. 



4 komentarze:

  1. Lubię zupę cebulową, ale jeszcze nie jadłam w wersji zmiksowanej na krem, muszę kiedyś spróbować, wygląda fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w najbliższych dniach rusza konkurs "Wiosenne zupy". Zapraszam, do wygrania bardzo atrakcyjne nagrody!
    Akcja na Durszlak.pl: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy
    Akcja na Mikser Kulinarny: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy

    OdpowiedzUsuń
  3. niby klasyka, a ja nie jadłam jej jeszcze:P choć cebulę uwielbiam, ale mój A. raczej by tej zupy nie tknął. Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń