Pora odpocząć od słodkości, które ostatnio królowały na blogu,
więc dzisiaj mam dla Was szybkie szybkie danie, rodem z kuchni tajskiej.
Przepis ten znalazłam w książce Kuchnia tajska. Podróże kulinarne.
Odrobinę go zmodyfikowałam, zamieniając bazylię tajską, na zwykłą.
- 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w grubą kostę
- 200 g ryżu jaśminowego ugotowanego (waga przed ugotowaniem)
- 60 ml oleju arachidowego
- 1 drobno posiekana cebula
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 świeże długie zielone papryczki chilli, pozbawione pestek i drobno pokrojone
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 czerwone papryki pokrojone w paseczki
- 200 g zielonej fasolki grubo pokrojonej
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka świeżych liści bazylii, luźno upakowanych
Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cebulę, czosnek i chilli. Następnie wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy kurczaka i energicznie mieszając smażymy aż się zarumieni. Potem dodajemy fasolę oraz paprykę i smażymy dalej, do czasu aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy ryż i obydwa sosy i smażymy jeszcze przez chwilę. Całość zdejmujemy z ognia, dodajemy liście bazylii i delikatnie mieszamy.