wtorek, 22 stycznia 2013

Ryż smażony z kurczakiem i bazylią

  
Pora odpocząć od słodkości, które ostatnio królowały na blogu,
więc dzisiaj mam dla Was szybkie szybkie danie, rodem z kuchni tajskiej. 
Przepis ten znalazłam w książce Kuchnia tajska. Podróże kulinarne.
Odrobinę go zmodyfikowałam, zamieniając bazylię tajską, na zwykłą. 




  • 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w grubą kostę
  • 200 g ryżu jaśminowego ugotowanego (waga przed ugotowaniem)
  • 60 ml oleju arachidowego 
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 świeże długie zielone papryczki chilli, pozbawione pestek i drobno pokrojone 
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 czerwone papryki pokrojone w paseczki
  • 200 g zielonej fasolki grubo pokrojonej 
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii, luźno upakowanych

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cebulę, czosnek i chilli. Następnie wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy kurczaka i energicznie mieszając smażymy aż się zarumieni. Potem dodajemy fasolę oraz paprykę i smażymy dalej, do czasu aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy ryż i obydwa sosy i smażymy jeszcze przez chwilę. Całość zdejmujemy z ognia, dodajemy liście bazylii i delikatnie mieszamy. 




3 komentarze: