Dzisiaj - 9 lutego - wypada Międzynarodowy Dzień Pizzy.
W sumie obchody tego dnia rozpoczęliśmy już wczoraj wieczorem.
Przy filmie i piwie zjedliśmy pyszną najzwyklejszą pizzę
z salami, pieczarkami i parmezanem.
Ciasto:
- 400 ml wody
- 2,5 łyżki oliwy
- 2,5 łyżeczki soli
- 800 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży.
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- bazylia
- oregano
- tymianek
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól.
- salami
- pieczarki
- cebula
- czarne oliwki
- parmezan.
Sos czosnkowy:
- 1 duży jogurt grecki
- 1-2 łyżki majonezu
- 5-6 ząbków czosnku.
Ciasto do pizzy tradycyjnie zrobiłam w maszynie do pieczenia chleba. Jeśli również taką posiadacie, to wszystkie składniki wrzucacie do maszyny i ustawiacie program na ciasto rosnące. Natomiast jeśli nie posiadacie maszyny, to z tego przepisu możecie również ręcznie wyrobić ciasto. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: pomidory rozdrabiamy blenderem, łączymy z pozostałymi składnikami sosu i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, toczymy z nich kule a następnie je rozwałkowujemy na dość cienkie placki. Smarujemy je sosem pomidorowym, posypujemy startym parmezanem, a na nim układamy ulubione (pokrojone wcześniej) dodatki. Pieczarki i cebulę możemy wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Całość po wierzchu posypujemy odrobiną parmezanu i pieczemy w temperaturze 200 stopni C. przez około 15 minut. Z jogurtu, majonezu i czosnku przygotowujemy sos czosnkowy i podajemy z nim pizzę.