sobota, 9 lutego 2013

Najprostsza pizza


Dzisiaj - 9 lutego - wypada Międzynarodowy Dzień Pizzy.
W sumie obchody tego dnia rozpoczęliśmy już wczoraj wieczorem.
Przy filmie i piwie zjedliśmy pyszną najzwyklejszą pizzę
z salami, pieczarkami i parmezanem.




Ciasto:
  • 400 ml wody
  • 2,5 łyżki oliwy
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 800 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży.

Sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól.

Dodatki - ulubione- u mnie:
  • salami 
  • pieczarki
  • cebula
  • czarne oliwki
  • parmezan.

Sos czosnkowy:
  • 1 duży jogurt grecki
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 5-6 ząbków czosnku.

Ciasto do pizzy tradycyjnie zrobiłam w maszynie do pieczenia chleba. Jeśli również taką posiadacie, to wszystkie składniki wrzucacie do maszyny i ustawiacie program na ciasto rosnące. Natomiast jeśli nie posiadacie maszyny, to z tego przepisu możecie również ręcznie wyrobić ciasto. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: pomidory rozdrabiamy blenderem, łączymy z pozostałymi składnikami sosu i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, toczymy z nich kule a następnie je rozwałkowujemy na dość cienkie placki. Smarujemy je sosem pomidorowym, posypujemy startym parmezanem, a na nim układamy ulubione (pokrojone wcześniej) dodatki. Pieczarki i cebulę możemy wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Całość po wierzchu posypujemy odrobiną parmezanu i pieczemy w temperaturze 200 stopni C. przez około 15 minut. Z jogurtu, majonezu i czosnku przygotowujemy sos czosnkowy i podajemy z nim pizzę.




7 komentarzy:

  1. ale smacznie wygląda, nie wiedziałam co dzisiaj świętujemy to ja też zrobię sobie pizzę na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak z pizzeri:) ja tez świętowałam dzien pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj nawet nie wiedziałam, ze jest Dzień Pizzy! Przegapiłam takie święto ;) A pizza apetycznie Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobry przepis na sos

    OdpowiedzUsuń