piątek, 8 marca 2013

Różane ciasto drożdżowe z kruszonką i gruszkami


Zapachniało wiosną...  Pora więc wykorzystać zeszłoroczne zapasy. 
Dlatego też dzisiaj upiekłam ciasto drożdżowe z różanym cukrem, 
różaną konfiturą i różaną kruszonką. A jakby tego było mało,
 to dodałam do niego jeszcze gruszki. I wyszło naprawdę 
dobre i aromatyczne ciacho!



Ciasto
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru różanego + 1 łyżka cukru białęgo
  • 50 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej + 1 łyżka mąki
  • 330 ml mleka + 3-4 łyżki mleka
  • 140 g margaryny

Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i 3-4 łyżek letniego mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na gładką masę. Mleko i margarynę podgrzewamy do czasu aż margaryna się roztopi. Do jajek utartych z cukrem dodajemy wyrośnięty zaczyn, mąkę oraz letnie mleko z margaryną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. 


Kruszonka

Masło z mąką i cukrem rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka.


Dodatkowo


Wyrośnięte ciasto przekładamy do brytfanki wysmarowanej margaryną. Wierzch ciasta smarujemy konfiturą różaną. Brytfankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 30 minut, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie na cieście układamy gruszki pokrojone w kostkę i posypujemy je kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 40-45 minut.  Wystudzone ciasto można po wierzchu polać lukrem.