Zapachniało wiosną... Pora więc wykorzystać zeszłoroczne zapasy.
Dlatego też dzisiaj upiekłam ciasto drożdżowe z różanym cukrem,
różaną konfiturą i różaną kruszonką. A jakby tego było mało,
to dodałam do niego jeszcze gruszki. I wyszło naprawdę
dobre i aromatyczne ciacho!
Ciasto
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru różanego + 1 łyżka cukru białęgo
- 50 g drożdży
- 600 g mąki pszennej + 1 łyżka mąki
- 330 ml mleka + 3-4 łyżki mleka
- 140 g margaryny
Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i 3-4 łyżek letniego mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na gładką masę. Mleko i margarynę podgrzewamy do czasu aż margaryna się roztopi. Do jajek utartych z cukrem dodajemy wyrośnięty zaczyn, mąkę oraz letnie mleko z margaryną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
Kruszonka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru różanego
Dodatkowo
- 2-3 gruszki z syropu
- konfitura różana
Wyrośnięte ciasto przekładamy do brytfanki wysmarowanej margaryną. Wierzch ciasta smarujemy konfiturą różaną. Brytfankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 30 minut, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie na cieście układamy gruszki pokrojone w kostkę i posypujemy je kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 40-45 minut. Wystudzone ciasto można po wierzchu polać lukrem.