sobota, 9 marca 2013

Muffinki z mango i białą czekoladą


Jakiś czas temu umówiłam się z Domi z bloga Domi w kuchni, że upieczemy razem
 muffinki. Razem, ale wirtualnie, bo w różnych końcach Polski :) Wybrałyśmy wspólnie 
przepis i wczoraj upiekłyśmy pyszne muffinki z mango i białą czekoladą. Muffinki
 wyszły rewelacyjne! Nawet nie wiedziałam, że pieczone mango tak cudownie
 smakuje... Przepis zaczerpnęłyśmy z książki Babeczki słodkie i pikantne. Odrobinę go
 zmodyfikowałyśmy. Ja zmieniłam rodzaj mąki oraz krem waniliowy 
zamieniłam na bitą śmietaną z białą czekoladą. Jeśli jesteście ciekawi jakie zmiany 
w przepisie wprowadziła Domi, to zajrzyjcie do niej na bloga.




  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g startej białej czekolady + 60 g białej czekolady
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 400 g mango pokrojonego w kostkę + 12 cienki pasków mango do dekoracji
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 200 ml śmietany 30%
  • wiorki czekoladowe 
  • listki mięty




Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i startą białą czekoladą. Masło ucieramy z cukrem i wbijamy jajka. Do masy maślano-jajecznej dodajemy mąkę i całość mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę mango i wiśniówkę. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pozostałą białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy odrobinę przestygnie, ale jeszcze nie stężeje, mieszamy ją z ubitą śmietaną. Śmietanę z czekoladą wykładamy na muffiniki i dekorujemy je paskami mango zwiniętymi w ruloniki, wiórkami czekoladowymi i listkami mięty. 




Jeszcze przez kilka dni możecie dodawać swoje muffinki
 do Muffinkowego Zimowiska na blogu Domi.